Vína podávaná k hlavním pokrmům

Pokud se chytáte na návštěvu, nebo doma připravujete slavnostní večeři, je třeba k výbornému pokrmu také servírovat kvalitní víno. Musí to být ale to správné víno, které se hodí právě k danému pokrmu. Jste-li pozváni, nezapomeňte pěkně víno zabalit a předat jej v dárkovém balení. Pokud na balení zrovna nejste, nejste si jej zabalit. Možná to znáte, bílé víno se podává k bílému masu a červené víno k tmavému masu. Bílé víno je vhodné k rybám, drůbeži, ale i k telecímu a světlým omáčkám, naopak červené víno se hodí ke zvěřině, kachně, huse a také k chuťově výrazným tmavým omáčkám. Jak je to ale podrobněji?

Víno vhodné k rybám

Jemně upravená ryba vám bude lépe chutnat, pokud bude doplněna lehkým, suchým, kabinetním bílým vínem, které má nižší obsah alkoholu. Může jít o Veltlínské zelené nebo Neuburské. Pokud je ryba obalovaná a smažená, lépe se k ní hodí plnější suché víno, v podobě Rulandského bílého, Chardonnay nebo vyzrálému Ryzlinku rýnského. Uzené ryby je možné kombinovat s pozdními sběry Veltlínského bílého a Rulandského bílého vína. Máte-li na talíři úhoře a grilované ryby, podávejte je s lehčími červenými víny, jako je Modrý Portugal a Zweigeltrebe. K mořským rybám a plodům moře se podává bílé víno, neutralizující hořkou chuť mořské soli.

Víno vhodné k masu a omáčkám

U masa záleží výběr vína hlavně na jeho úpravě. Bílá vína v podobě Sylvánského zeleného, Veltlínského zelené, Rulandského bílého, Neuburského či Müller Thurgau a Ryzlink vlašský, je možné podávat zejména k drůbežímu, telecímu a vařenému hovězímu masu. Pokud je maso servírováno s jemnou omáčkou, dejte k němu Veltlínské červené rané. Plnější červená vína v podobě jakostního Rulandského modrého se podávají k úpravě krocana. K výraznějším úpravám hovězího masa se hodí lehčí červená vína, jako je Zweigeltrebe a Modrý Portugal.

Víno vhodné k výraznějšímu masu

Ke grilovanému a pečenému vepřovému masu, které je více prorostlé, podáváme plná bílá vína, jako je Rulandské šedé, Sauvignon, klaret, nebo jemnější červená vína, jako je Modrý Portugal a Zweigeltrebe. Plná a vyzrálá červená vína se hodí ke kořeněným masům, jako je skopové, zvěřina, kachna, husa nebo maso pernaté zvěře. Zde platí pravidlo, čím je tmavší maso a těžší úprava masa, tím je třeba vybrat vyzrálejší víno, kam patří starší ročník Frankovky či Svatovavřinecké víno. Tučné maso se hodí k mladému červenému vínu s vysokým obsahem tříslovin, jako je Cabernet Sauvignon, André a Dornfelder.

Preference výběru vína stačí sdělit až po objednávce

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení