Pokud se chytáte na návštěvu, nebo doma připravujete slavnostní večeři, je třeba k výbornému pokrmu také servírovat kvalitní víno. Musí to být ale to správné víno, které se hodí právě k danému pokrmu. Jste-li pozváni, nezapomeňte pěkně víno zabalit a předat jej v dárkovém balení. Pokud na balení zrovna nejste, nejste si jej zabalit. Možná to znáte, bílé víno se podává k bílému masu a červené víno k tmavému masu. Bílé víno je vhodné k rybám, drůbeži, ale i k telecímu a světlým omáčkám, naopak červené víno se hodí ke zvěřině, kachně, huse a také k chuťově výrazným tmavým omáčkám. Jak je to ale podrobněji?
Víno vhodné k rybám
Jemně upravená ryba vám bude lépe chutnat, pokud bude doplněna lehkým, suchým, kabinetním bílým vínem, které má nižší obsah alkoholu. Může jít o Veltlínské zelené nebo Neuburské. Pokud je ryba obalovaná a smažená, lépe se k ní hodí plnější suché víno, v podobě Rulandského bílého, Chardonnay nebo vyzrálému Ryzlinku rýnského. Uzené ryby je možné kombinovat s pozdními sběry Veltlínského bílého a Rulandského bílého vína. Máte-li na talíři úhoře a grilované ryby, podávejte je s lehčími červenými víny, jako je Modrý Portugal a Zweigeltrebe. K mořským rybám a plodům moře se podává bílé víno, neutralizující hořkou chuť mořské soli.
Víno vhodné k masu a omáčkám
U masa záleží výběr vína hlavně na jeho úpravě. Bílá vína v podobě Sylvánského zeleného, Veltlínského zelené, Rulandského bílého, Neuburského či Müller Thurgau a Ryzlink vlašský, je možné podávat zejména k drůbežímu, telecímu a vařenému hovězímu masu. Pokud je maso servírováno s jemnou omáčkou, dejte k němu Veltlínské červené rané. Plnější červená vína v podobě jakostního Rulandského modrého se podávají k úpravě krocana. K výraznějším úpravám hovězího masa se hodí lehčí červená vína, jako je Zweigeltrebe a Modrý Portugal.
Víno vhodné k výraznějšímu masu
Ke grilovanému a pečenému vepřovému masu, které je více prorostlé, podáváme plná bílá vína, jako je Rulandské šedé, Sauvignon, klaret, nebo jemnější červená vína, jako je Modrý Portugal a Zweigeltrebe. Plná a vyzrálá červená vína se hodí ke kořeněným masům, jako je skopové, zvěřina, kachna, husa nebo maso pernaté zvěře. Zde platí pravidlo, čím je tmavší maso a těžší úprava masa, tím je třeba vybrat vyzrálejší víno, kam patří starší ročník Frankovky či Svatovavřinecké víno. Tučné maso se hodí k mladému červenému vínu s vysokým obsahem tříslovin, jako je Cabernet Sauvignon, André a Dornfelder.